A Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete rendezte a 14. éves Emberi Jogi Csúcstalálkozót az ENSZ new york-i központjában, 2017. augusztus 24-26-ig. Összesen 360 ember jött össze, 42 nemzet képviseletében.

A résztvevők között voltak nagykövetek és más képviselők az ENSZ állandó missziói részéről, köztük Afganisztánból, Bangladesből, Bahreinből, Kanadából, Kubából, Ciprusról, Egyenlítői-Guineából, Franciaországból, Ghánából, Írországból, Olaszországból, Mexikóból, Mianmarból, Nepálból, Pakisztánból, Panamából, Romániából, Sri Lankáról és Törökországból. 

A talalálkozó célja az volt, hogy áttekintsék és kidolgozzák azokat a stratégiákat, amelyekkel a legsürgetőbb emberi jogi problémákat lehet kezelni.

Ezek a problémák az emberkereskedelemtől a gyermekek feláldozásáig és a szegénységtől a menekültválságig tart. Sürgősen gondoskodni kell az oktatáshoz, a szabadsághoz és a vallásszabadsághoz való jog biztosításáról és védelméről.

A Csúcstalálkozó ceremóniamestere Dr. Mary Shuttleworth, a Nemzetközi Fiatalok az Emberi Jogokért elnöknője volt.

Az elnöknő különleges elismerést nyújtott át Dr. Arias Sáncheznek – Nobel-díjas, Costa Rica előző elnöke – az emberi jogok területén tett nemzetközi hozzájárulásáért. Mr. Fabio Amicarelli, a Nemzezközi Szcientológia Egyház Humanitárius Programjainak Igazgatója összefoglaló beszédet tartott a hivatala nevében, ami társ-szervezője volt a csúcstalálkozónak a kezdetek óta.

A meghívottak a több száz jelentkező fiatal férfi és nő közül lettek kiválasztva az emberi jogok ismertté tételében elért kiemelkedő eredményeik alapján.

Albánia képviseletében egy fiatal nő, aki cégeknek segít az emberi jogok és a fenntarthatóság beillesztésében az üzleti működésükbe.

Az Egyesült Királyságból egy fiatal nő érkezett, aki egy szociális vállalkozási platformot (együttműködői alapelvek összesége) indított. Elmondta, hogy mi volt az oka annak, hogy elindította ezt a programot:
„Mivel én vagyok az első generáció a családomban, aki nem esett át női nemi szerv csonkításon ahelyett, hogy csak sajnáltam volna más nőket, azt éreztem, hogy az a feladatom, hogy cselekedjek, és emeljem fel a hangomat annak a 27,2 millió nőnek a nevében, akik nem voltak ilyen szerencsések, köztük a legjobb gyerekkori barátommal.”

Costa Rica képviseletében egy fiatal férfi volt jelen, aki a gyermekek egészséggondozásának szószólója. Az ő országában a 13 éves korúakat már nem tekintik gyereknek, és megtagadják tőlük a gondozást.

A második nap fő témája az emberkereskedelem volt.

Az USA Belügyminisztériumának adatai szerint, évente 6-800.000 embert csempésznek át nemzetközi határokon, akiknek 80%-a nő, és 50%-a gyermek.

Végül gyakorlati alkalmazásba helyezték az emberi jogok oktatását csoportos formában, melynek keretében a fiatal küldöttek kapcsolatba léptek Harlem lakosaival, emberekkel a Metropolitan Múzeumban, Manhattanban, a Central Parkban, a Grand Central Station-ön és a Times Square-en.
Sok példányt vittek magukkal a Fiatalok az Emberi Jogokért füzetéből, melynek címe Mik az emberi jogok?, és felolvasták nekik az emberi jogaikat; azt a 30 jogot, amelyet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szentelt fel.

A meghívottak a több száz jelentkező fiatal férfi és nő közül lettek kiválasztva az emberi jogok ismertté tételében elért kiemelkedő eredményeik alapján.

„Élni annyit teszi, mint választani. De hogy jól válassz, tudnod kell, ki vagy, miért állsz ki, merre tartasz és miért akarsz oda eljutni.”
(Kofi Annan)