Szoktál filmet letölteni? Vagy Mp3-at, vagy esetleg egy illegális (crack-kelt)  windows fut a gépeden?

Vannak országok, ahol ezért durva büntetések járnak. Akár több ezer eurós csekk is érkezhet, miután letöltötted a kedvenc zeneszámodat mp3-ban, vagy az új filmet, ami megy a moziban, de valamiért nem tudtál eljutni, hogy megnézd. Vannak olyan országok, ahol ezek a büntetések még nincsenek bevezetve, mint például Magyarország.

Persze, ahol büntetnek, ott is ki lehet játszani a rendszert, ha egy kicsit értesz a számítógéphez, és letölthetsz inkognitóban is dolgokat, mintha egy másik országból interneteznél.

Szóval a rendszert ki lehet játszani. De nézzük meg, mit okoz!

Nézzünk egy konkrét példát. Magyarországon is vetítették a Kick-ass című filmet Ha/Ver néven. Az első részében Nicolas Gage volt az egyik főszereplő, a második részében „az állati nyomozó”  – Jim Carrey.

A harmadik részben…

Nos, a harmadik részben sosem tudjuk meg, ki lett volna a sztárszereplő, mivel a stúdió az előkészületek után egyszer csak bejelentette, hogy a brutális mennyiségű filmletöltés miatt, nem éri meg neki leforgatni a harmadik részt: nincsenek pénzüknél.

Persze ez csak egy példa, de az ingyenes letöltések miatt rengeteg folytatást „elkaszálnak”, vagyis nem lesz belőlük semmi.

Vagy nézzünk sorozatokat! Tudtad, hogy a Hősök – az egyik legtöbbet letöltött sorozat volt a világon?

A Hősöket a 4. évad után elkaszálták. Persze volt a sorozat közül egyéb gondok is, de ha az a bevétel megjött volna, ami a kalóz letöltések miatt nem jött, a sorozat nyilván annyira tőkeerős maradt volna, hogy folytatják a nehézségek ellenére is…

Esetleg láttad a Szökés c. filmet (Prison Break), ami nemrégiben, hosszú éves kihagyás után visszajött próbaként egy ötödik „fél” évaddal?

A Szökés 2017-ben a 6. legtöbbet illegálisan letöltött film volt a Világon. Nem csoda, hiszen a Szökésnek hatalmas a rajongó tábora.

Az évad vége felé jött a hír, hogy a Szökést elkaszálták…

Aztán jött egy másik hír, hogy elképzelhető, hogy mégis lesz folytatás, de az nem mostanában.

Képzeld el, ha a több milliós kalóz letöltő tábor csak néhány dollárt fizetett volna a film után az alkotóknak – vélhetőleg már néznéd a Szökés hatodik évadját…

De vehetjük a Marvel egyik legnépszerűbb sorozatát, A SHIELD ügynökeit.

E sorok szerzője az egyik legjobban összerakott sorozatnak tartja, amit valaha is látott.

És minden évben azon aggódik Május környékén, hogy vajon „elkaszálják”-e a sorozatot, vagy nem.

Valahogy a SHIELD ügynökeinek eddig szerencséje volt, mert még ha szárnyra is kapott, hogy elkaszálták, a filmstúdió végül meggondolta magát, és berendelte a következő évadot…

Eddig…

Ugyanis a 6. évad-ból már csak 13 részt rendelt be az eddigi 22 helyett.

Tehát lehet, hogy az ingyenes letöltéseknek ezúttal is az lesz az ára, hogy egy nagyszerű sorozatot elkaszálnak…

Azt hiszed, hogy a zenékkel másképp van?

Képzeld el, hány új tehetség sosem kapott igazán lehetőséget, hogy sztár legyen belőle, mert elkezdték ingyen letölteni a számait, és nem érte meg a stúdióknak, hogy tovább foglalkozzanak velük? Vagy esetleg nem tudtak megélni az így kapott jutalékokkal, és elmentek zenélés helyett egy gyárba dolgozni. Hiszen a szükség néha nagy úr tud lenni.

Persze, most hivatkozhatsz arra, hogy az adathordozók, (cd-k, dvd-k), sokkal többe kerülnek, mint amennyibe kerülhetnének, mert ráraknak mindenféle plusz pénzeket, hogy valahogy kompenzálják a kalóz letöltéseket.

Ez való igaz.  De hova kerül ez a pénz? Nem tudhatod, hogy pont az a művész kapja, akinek a művét letöltötted…

Egyébként, ha programokat töltesz le, a telepítési utasításban a jobb szándékú hackerek bele szokták írni, hogy „Ha tetszik a program – fizess érte”, és még mellékelik is a linkeket, hol tudod megrendelni.

A rosszabb szándékúak nem ezt teszik. Ők ártalmas kódokat tesznek bele, ami kinyitja a számítógépedet mindenféle kémprogramok, vagy egyéb támadó alkalmazások – mint például egy zsaroló vírus – előtt.  Tehát a programok kalóz letöltésének nem csak etikai vonatkozása van, elég rendesen visszaüthet akkor, amikor egy program lelopja a bankkártya adataidat, vagy valami hasonló. Ugyanis a bankkártya adataidat nem azon az oldalon szokták lelopni, ahol online fizetsz, mert annak igen erős a védelme és a titkosítása. A bankkártya adataidat a saját gépedről lopják le, mert valaki felrakott egy kódot, ami leolvass, mit gépelsz be a billenytüzeten…

De nézzük meg ezt az egészet egy másik nézőpontból.

Képzeld el, ha bemennél dolgozni, és közölné veled a főnököd, hogy ezentúl csak a keddi meg a csütörtöki munkádat tudja kifizetni a héten, mert a többi elúszott a kalózletöltések miatt.

Tetszene?

Nem tudom, hogy vagy vele, de nekem egyből vösösödne a fejem – és nem az örömtől.

Nagyon nem tetszene.

Tudod, a művészek és a programozok megdolgoznak azért, hogy az általuk megteremtett alkotásaikért megkapják a cserét.

Ha pedig nekik megéri, akkor hidd el, a következő dolog, amit csinálnak, még jobb lesz. Hiszen mindenki azt csinálja jobban, amiért megjutalmazzák.

Ha a gyermeked mindig kap egy fagyit, amikor hazahoz egy ötöst, előbb-utóbb igyekszik majd, hogy telelegyen az ellenőrzője ötösökkel. (Ha most szarkasztikusan azt motyogtad a „bajszod alatt”, hogy, ja meg a gyerek jól elhízik, szeretném tudatni veled, hogy vannak szénhidrátcsökkentett fagyik is, amik finomak.) J

Szóval, ha a művészek és programozók megkapják az alkotásaikért a megfelelő cserét, akkor egyre jobbat és jobbat gyártanak. Akkor nem tűnnek el jobb sorsra érdemes filmek, sorozatok, zenészek a süllyesztőbe. És ezzel is egy picit jobb hellyé válik a világ.

Nem véletlen a 27. emberi jog a Szerzői jog.

„A szerzői jogokra különleges törvények vonatkoznak, amelyek a jogtalan sokszorosítás ellen védik a művészi alkotásokat és írásokat. Mindannyian rendelkezünk a joggal, hogy a magunk módján éljük az életünket, és élvezzük azokat a dolgokat, amelyeket a művészetek, a tudomány és a tanulás nyújtani tudnak.”

Amikor legközelebb bármilyen indokkal letöltöttél valamit, gondolj erre. Valaki megdolgozott azért a dologért, és Te éppen most vetted ki a zsebéből a megérdemelt ellenértékének egy részét.

Hát, barátom, akárhogy is vesszük – ez lopás!

Szóval, ne tedd!

 

Északi Jenő