Az ENSZ 1989 november 20-án New York-ban elfogadta a mai napig meghatározó Gyermekjogi Egyezményt.

Az egyezmény alapjai:

A gondoskodás joga kimondja, hogy a gyermekeknek alanyi jogon jár a táplálás, ellátás és a fejlődésükhöz szükséges ismeretek biztosítása.

A részvétel joga biztosítja, hogy a gyermekek az őket érintő döntésekben részt vehessenek és véleményüket szabadon kinyilváníthatják.

A védelem joga kimondja, hogy minden olyan személy aki gyermekekkel érintkezik, kötelessége szem előtt tartani a gyermekek test, lelki, szellemi védelmét.

A magyarországi szabályozás további pontokkal is bővítette a fenti egyezményt, melynek egyik kiemelkedő pontja az élethez való jog és már a fogantatástól járó védelem.

A nemzetközi egyezmény egyéb pontjai kimondják, hogy a gyermekkereskedelem és gyermekprostítúció tevékenysége súlyos bűncselekménynek számít, melyekkel szemben az egyezményt elfogadott országoknak határozottan fel kell lépniük.

18 év alatt egy gyermek nem vehet részt háborúban vagy bárminemű fegyveres konfliktusban.

Az egyezmény kizár mindennemű megkülönböztetést a gyermekek esetében.

Lényeges tudatosítani magunkban azt a tényt, hogy bár a gyermekek testileg kisebbek, gyengébbek nálunk felnőtteknél, de lelkileg ugyanannyira szükségük van a szeretetre, megbecsülésre, tudásra, motivációra és megértésre, mint nekünk.

Visszaélni azzal az erővel, amivel egy felnőtt rendelkezik egy gyermekkel szemben nem megengedhető!
A jövő generációjának fejlődése, szellemi egészsége a mi felelősségünk.

A példamutatásunk és a velük való tiszta kommunikációnk az, ami vezet egy gyermeket az útján.

Törekedjünk arra, hogy jó példát mutassunk!