A Fiatalok Az Emberi Jogokért 2016-ban 11 országot érintve tartották meg világtúrájukat, hogy minél több emberrel ismertethessék meg világszerte alapvető jogaikat.
„Az emberi jogok megtagadása kérdésessé teszi az emberi méltóságot.”
Miközben mindannyian egyetértünk, a néhai szabadságharcos, Nelson Mandela, szavaival, kijelenthetjük, hogy egyetlen módon tudják az emberek megvédeni a méltóságukat: ha ismerik a jogaikat.
A fiatalok Az Emberi Jogokért (FEJ) nemzetközi szervezetének az a küldetése, hogy a világ lakosságának lehető legnagyobb részével megismertesse a számukra garantált alapvető szabadságjokat.
E célból a szervezet évente Oktatási Világtúrát szervez, bemutatva programját nemzeti és helyi vezetőknek, előadásokat tartva regionális csúcstalálkozókon, új emberi jogi csoportok kialakítására törekedve, fiatalokat ösztönözve, hogy a béke és a tolerancia közvetítőjévé váljanak, ezáltal szabadságharcosok új generációját hagyva amerre csak elhalad.
A 2016-os nagy jelentőségű világtúrán a következők történtek:
A túra egy washingtoni csúcstalálkozón indult útjára, ahol öt „Emberi jogokért” bajnokot tüntettek ki: Alabama, Kalifornia, Florida, Georgia és Maryland képviselői kapták meg a rangos önkéntes szolgálati díjat.

Ezt követően a túra Mexikóba repült, ahol egy regionális csúcstalálkozónk mutatta be programját Neuvo Leon-ban.

Guatemala volt a harmadik állomás, a Fiatalok az Emberi Jogokért csatlakoztak a Gutemalai Főügyészi Hivatalhoz, egy hivatalos eseményre, ahol a Nemzetközi Nőnapot ünnepelték meg (Március 8). Az eseményen többek között méltatták a Guetamalai nők részvételét a hadseregben is.

A következő állomás Kolumbia volt, ahol a Fiatalok Az Emberi Jogokért a Bogotai diákokat az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglalt jogokra oktatta, segítve nekik ezzel egy nagyobb tudatosságot elérni ezen a területén, és javítva a felelősségvállalási képességüket társaik iránt.

Braziliáról sokan azt terjesztik, hogy „szét van esve”, és az emberi jogok csak a bűnözők védelmére vannak kitalálva. Ennek a hamis elképzelésnek az eloszlatására a világtúra csapata találkozott Brazília legnagyobb információs szindikátusának ügyvezetőjével, aki most tervezi a FEJ (Fiatalok az Emberi Jogokért) népszerűsítését a cég kiterjed weblaprendszerén és hírlevélén keresztül.

A túra csapata ezután találkozott az Emberi Jogok Országos Titkárságával, az Oktatási Minisztérium és a Külügyminisztérium titkárával. Ennek eredményeképp a legrangosabb, többszörös díjnyertes brazil katonai iskola főparancsnoka most egy kísérleti programot tervez végrehajtani a FEJ közreműködésével, amelyet országos szintűre szándékoznak kiterjeszteni.

A Karib-szigetek következtek: Trinidad és Tobago. Itt a FEJ karöltve az Amerikai székhelyű „Feketék Nemzetközi Szövetsége a Bűntető Igazságszolgáltatásban” valamint más szervezetekkel, ezenfelül Trinidad és Tobago börtöneivel – elindított egy programot, hogy a fiatal és felnőtt fogvatartottak megismerhessék alapvető emberi jogaikat.

A csapat történelmet írt, amikor az első emberi jogokkal foglalkozó tanfolyamot, Trinidad és Tobago börtönszemélyzetének – összesen 200 főnek – leszolgáltatatta.
A Bécsi osztrák ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatal „Migráns Csempészet” részlegének magas rangú tisztviselői is találkoztak a Világtúrával az India felé vezető úton, ahol az emberi jogi csúcstalálkozón Afganisztánból, Malajziából és Nepálból érkezett küldöttek is jelenvoltak.
Tajvanon india, japán, malajzia, mexikói, nepál, sri lanka és az Egyesült Államok részvételével tartottak egy háromnapos konferencián. Az Igazságügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium és az Új Taipei City Oktatási Iroda részt vett az egyik rendezvényen, amelyről Tajvan több mint 34 újsága beszámolt.
Végül Japánban a Világtúra rendezvényei a következő égető problémákra nyújtottak megoldásokat:
„zaklatás”, „diszkrimináció”, gyermekmunka” és „vallási tolerancia”

Bár ez csak egy „piciny” mese egy nagy jelentőségű világúráról, amely 11 országon és 48.835 mérföldön ívelt át, miközben a FEJ több tucat nemzeti tisztviselővel találkozott, több száz tanfolyamot szervezett, sok ezer, sok tízezer „piciny” mese mondhatná el azoknak az embereknek a történetét is, akinek a túra hatására megváltozott az élete. A FEJ Világtúrára sikert aratott, számos ember számára nyitott ajtót egy új világba, ahol most már emberi méltósággal élhet, hiszen tudatába került az alapvető emberi jogainak.
Ezért emlékeztünk meg erről a Világtúráról. És készülünk az újabbakra, és újabbakra, és újabbakra még több embernek megmutatva világszerte a méltóságukhoz vezető eszközt – az emberi jogaikat.
Ki tudja, talán egyszer veled is találkozunk, és te is egy „piciny” mese része leszel. Talán úgy, hogy tanulsz tőlünk, talán úgy, hogy mellénk állsz, és Te tanítasz az alapvető jogaikra másokat…