Fiatalok az Emberi Jogokért

A Fiatalok az Emberi Jogokért Magyarország célja felvilágosítani a fiatalokat az emberi jogokról, különösen az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáról, és ösztönözni őket, hogy a tolerancia és a béke értékes szószólóivá váljanak.

A Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete (YHRI – Youth for Human Rights International) egy nonprofit szervezet, amelyet 2001-ben dr. Mary Shuttleworth pedagógus alapította. Dr. Shuttleworth Dél-Afrikában született és nőtt fel, így tanúja volt annak, hogy a hátrányos megkülönböztetés és az alapvető emberi jogok hiánya milyen megsemmisítő hatással jár.

Az YHRI mára már globális mozgalommá nőtte ki magát, és több száz csoportot ölel fel az egész világon.

A Fiatalok az Emberi Jogokért Magyarország célja felvilágosítani a fiatalokat az emberi jogokról, különösen az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáról, és ösztönözni őket, hogy a tolerancia és a béke értékes szószólóivá váljanak.

Célunk továbbá, hogy az osztálytermekben és nem hagyományos oktatási környezetekben egyaránt ismertessük az emberi jogokat. A különböző társadalmi háttérrel rendelkező embereket is elérjük olyan díjmentes kiadványokkal, amelyek még a különböző generációk figyelmét is felkeltik. Az emberi jogok minden lehetséges módon való ismertetésével – így például konferenciákon és szemináriumokon, sőt akár hiphop zenén és táncon keresztül – az üzenet az egész világot elérte.

Egyik anyagunk az ötperces UNITED videoklip. Ez egy életközeli, multikulturális, erőszakellenes üzenet, amely világszerte felkeltette az emberek érdeklődését az emberi jogok iránt.

30 társadalmi célú hirdetésünk rövid videók formájában mutatja be az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 cikkét. A fiatalok nagyjából egy perc alatt megismerhetnek belőlük egy-egy emberi jogot, és kevesebb mint fél óra alatt megnézhetik az összes videót. Emellett a videók sajtóvisszhangot is keltettek, és a világ több országának televíziós csatornáin is bemutatták őket. A videóinkat különböző nyelvekre lefordítva, már most is stadionok kivetítőin, taxikban, bevásárlóközpontok kivetítőin, mozikban, vasútállomásokon és számos más helyen sugározzák.

Emberi jogi kisfilmjeinket és tananyagainkat általános iskolákban, középiskolákban és egyetemeken használják, hogy ezeknek az egyszerű üzeneteknek a segítségével megismertessék a fiatalokkal az emberi jogokat.