Kis Mosolyok, Nagy Hatás: Egy Pedagógus Példája, Amely Felpezsdített Egy Közösséget

A Fiatalok az Emberi Jogokért Magyarország országos kreatív pályázatának díjátadó gáláján a „Adj egy mosolyt ajándékba” című eseményen diákok és pedagógusaik mutattak különleges példát a közösségépítés fontosságáról most szombaton.

 A pályázat egyik célja a társadalmi összefogás és közösségépítés volt, melynek egyik legegyszerűbb eszköze a mosoly, amelyet ha Te adsz másoknak, előbb-utóbb vissza is tér hozzád. Másik célja az emberi jogok megismertetése a társadalommal. A tapasztalatok szerint az emberek 1-2 jognál többet nem igen ismernek a 30 alapvető jogaikból. Ezért is fontos, hogy lehetőséget adjunk ezen jogok megismerésére.

A pályázatra közel 600 pályázó jelentkezett különböző kategóriákban. „A pályázatot az interneten olvastam és nagyon örültem neki, mert a tanulóim nagyon sokat veszekednek egymással. A pályamunka elkészítése során azonban rájöttek, hogy sokkal könnyebb egymással összeveszni, mint kibékülni. Kisfilmmel készültünk, mely során a gyerekek nagyon sokat gondolkodtak azon, hogy akkor most hogyan lehetne kibékülni? Mióta megcsináltuk ezt a pályamunkát, sokkal kevesebbet veszekednek egymással. Nagyon boldog vagyok, hogy részt vettünk ezen a pályázaton.”- mondta el a rendezvényen egy Szany nagyközségéből érkező tanárnő.

A sajátos nevelési igényű kategória fődíját egy olyan budapesti pedagógus és osztálya nyerte el, akik több ezer embert ajándékoztak meg mosolyukkal. „Az Adj egy mosolyt ajándékba pályázat mindenképpen jó hatással van mindannyiunkra” -emelte ki a tanárnő egy interjúban. Az általuk készített ajándékok és üzenetek nemcsak örömet hoztak az emberek életébe, hanem felhívták a figyelmet az egymás iránti kedvesség fontosságára is. Az elkötelezett tanárnő és diákjai nem csupán a közösségüket inspirálták jobb tettekre, hanem az egész iskolát is, amely mostanra telis-tele van különféle tematikus programokkal és eseményekkel, amelyek felpezsdítették az egész tanulói közösséget.

Ezek az események jól példázzák, hogy a közösségi kezdeményezések nem csupán egyedi mosolyokat hoznak az arcokra, hanem egy egész közösség életét képesek felpezsdíteni és átalakítani. Legyen ez az elismerés egyúttal inspiráció mindannyiunknak, hogy kis lépéseinkkel és odaadásunkkal hatalmas változásokat érhetünk el a világban. Együtt, mosolyt adni és kapni, mindenki számára szebbé teheti a mindennapjainkat.

A pályázatra készült egy inspirációs dal is, melyet itt lehet megtekinteni:

Rendezvény támogatók