Az Egyesült Nemzetek New York-i központjában 13. alkalommal megtartott emberi jogokkal foglalkozó csúcstalálkozóján kiemelt hangsúlyt kapott 72 Fiatalok Az Emberi Jogokért (FEJ) harcos munkája, és szenvedélyes elkötelezettsége.

A 72 fiatal férfi és nő 41 országot képviselt azon a konferencián, melynek jelmondata a következő volt: „Eljött az idő, hogy véget vessünk az emberi jogi visszaéléséknek”

A csúcstalálkozó küldöttei kijelentették, hogy legyen szó akár emberkereskedelemről, rendőri brutalitásról, mélyszegénységről, megfélemlített tömegekről, vagy bandaháborúkról – mindez bármilyen brutális és erőszakos, megfelelő oktatással gátat lehet neki vetni.

” A bandák Timborban évente több mint 200 halálesetért voltak felelősek,” számolt be egy erről a területről való küldött, aki 2011. óta önkéntes a FEJ-nél. „Miután 300 000 olyan fiatalt kezdtek el képezni az Emberi Jogi Oktatási Program keretein belül, akik korábban iskolai bandák tagjai voltak, az iskolai bandák teljesen megváltoztak. ”

” Az emberiességünket óriási veszedelem fenyegeti,” jelentette ki Rahaf, Szaúd-Arábiai ifjúsági megbízottja. ” Megkülönböztetnek minket vallás, faj, a nemek, és a nemzetiségünk alapján. Pedig az egységünk alapja az emberiességünk. Úgyhogy kötelességünk az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát eljuttatni az embereknek, megtanítani velük a jogaikat, és persze saját magunk is ezen jogok szerint élni.”

Augustine Brian, a World Vision Tuberculosis szervezetének területi képviselője, valamint  FEJ nagykövet arról számolt be a több mint 400 résztvevőnek, hogy az Ember Jogi Oktatás képes visszaszorítani a visszaéléseket, még az olyan primitív és gyakran erőszakos országokban is, mint Pápua és Új Guinea.

Brian korábban súlyos rendőri brutalitás áldozata volt, de ahelyett, hogy bosszút állt volna, rátalált a Fiatalok az Emberi Jogokért szervezetére, magával vitte eszméiket a lakhelyére, és az egész tartományába. Aztán elkezdett együtt dolgozni azokkal a rendőri erőkkel, amelyek bántalmazták, és képzéseket nyújtott nekik az emberi jogokról.

Ilyen és ehhez hasonló történeteket meséltek el a FEJ képviselői a 400 vendégnek, mialatt bemutatták munkásságukat.

Irenee Ombositson Namboke korábbi Nemzetközi Emberi Jogi Védelmi Tanácsadó, úgy nyilatkozott az egybegyülteknek, hogy a jog a képzéshez, beleértve az emberi jogok ismeretét, olyan fontosságú, hogy rögtön az élethez való jog után következik!

” Az oktatás az elsődleges eszköz, amellyel a gazdaságilag és társadalmilag kirekesztett felnőttek és gyermekek fel tudják emelni magukat a szegénységből, és megkapják az eszközöket, hogy teljes mértékben részesei lehessenek a közösségüknek.”

A résztvevők a konferencia után ennek szellemében folytatták tevékenységeiket, segítve, ahol tudnak, és készülve a következő konferenciára, ahol ismét olyan dolgokról fognak beszámolni, amelyek működtek, hiszen igaz, azokon a területeken, ahol az embereknek megtanítják a jogaikat, és azt, hogyan gyakorolják ezeket, sokkal élhetőbbé válik a világ…

Igen, ahogy a konferencián is kitűzték: „itt az idő, hogy véget vessünk az emberi jogokkal kapcsolatos visszaéléseknek”.

Ismerd meg Te is a jogaidat, gyakorold őket, és ismertesd meg másokkal is.