Tavaly év elején egy internetes felmérés során
megkérdeztük az embereket, hogy mit gondolnak az alapvető jogaikról.

Amikor azt kérdeztük, hogy melyik emberi joggal kapcsolatba érezte már úgy, hogy megsértették, a legtöbben a dolgozók jogait és a szólásszabadságát emelték ki.

A környezetükben másokkal kapcsolatos jogsértések estén is szintén a dolgozók jogait és a megkülönböztetést figyelték meg.

Határozott igennel feleltek arra a kérdésre, hogy ha több ismerettel rendelkeznének az alapvető jogokról, akkor könnyebben meg tudnák-e védeni magukat.

Arra a kérdésre, hogy véleményük szerint kik azok, akiknek át kellene adni az emberi jogok ismeretét, egyértelműen a pedagógusokat és a szülőket emelték ki.

Megkérdeztük azt is, hogy mi jut elsőre eszükbe, ha azt a szót hallják, hogy „emberi jogok”. Zömében a „szabadság” szót írták.

Jól látható, hogy Magyarország társadalmát leginkább a munkával kapcsolatos jogsértések foglalkoztatják, ami a mostani időszakban még jelentősebb lett, hallva a híreket és az újabb törvényeket illetően.

Jelentős probléma még a nemi megkülönböztetés, ami főleg a nőket érinti.

A pár éve megszavazott „egyház törvény” több kis egyháznál nehezítette meg vagy lehetetlenítette el a működést. Sajnos a vallásszabadsága sem biztosított ma hazánkban, hacsak nem valamelyik „nagy egyházhoz tartozol”.

Nemrégiben beszéltem egy munkavállalóval, aki éppen munkakeresésben van. Több multicéget is felkeresett és megdöbbenésére két alkalommal is burkoltan a politikai nézeteit firtatták. Korábban hasonló kérdésekkel nem találkozott, de úgy látszik már ezzel a fajta megkülönböztetéssel is számolni kell, ha munkát keresel.

A felmérés által az is világossá vált, hogy az emberi jogok oktatására igenis van igény.
A válaszadók leginkább azt szeretnék, ha az iskolai oktatás részét képeznék ezek az ismeretek, illetve otthon a szülők feladatának tekintenék, hogy átadják gyermekeiknek.

Az pedig, hogy az Egyetemes Emberi Jogok a többségi társadalom számára maga a szabadság jelképe nem kérdés, hisz pontosan ezt kellene biztosítania.

Rajkay Emőke